RADAR POLITIC Pentru oamenii care gândesc critic

Platforma DA trebuie să-și asume rolul de OPOZIȚIE extraparlamentară. PAS nu le propune funcții, dar “mere otrăvite”

Platforma DA are șanse mari să redevină partid parlamentar, dar asta înseamnă să-și asume acum rolul de opoziție extraparlamentară. Respectiv, propunerile PAS-ului, dacă astea sunt pe bune și nu simple declarații de la TV, precum că Slusari să-și asume ministerul Agriculturii, trebuie din start refuzate de Platforma DA. PAS nu propune acum funcții celor din PPDA, ci “mere otrăvite”, cum îi place Maiei Sandu să spună.

PAS a obținut totul, poate și mai mult decât se aștepta. Respectiv, când tinzi să învingi, trebuie să ai deja pregătit și un plan cu acțiunile imediat următoare. Trebuie să ai deja pregătită o echipă care să-și asume guvernarea. A cere ajutorul diasporei, sau a foștilor colegi pe care direct și indirect, i-ai distrus, este cel puțin cinic din partea PAS. Doar în această campanie electorală, PAS, prin intermediul partidului lui Ștefan Gligor, dar și a altor experți din societatea civilă, a avut grijă să bată puternic în Platforma DA, în special în Andrei Năstase.

Platforma DA ar putea însă forma un așa-numit “Guvern din Umbră”. Respectiv, să vină cu propuneri legislative, dar din poziția de opoziție extraparlamentară. Gata, istoria comună cu PAS trebuie lăsată în urmă. Nu mai există nici un bloc comun, nici acele elemente care să-i mai unească, gen “pericolul Plahotniuc”. Fiecare cu propriul său destin politic.

În cazul în care Platforma DA va accepta funcții, mașinăria de propagandă a PAS, (așa ceva există, să nu ne mai ascundem după deget) va avea grijă pe viitor, ca în vizorul opiniei publice să fie scoase anume problemele din eventualele domenii de activitate ale PPDA.

Și da, Andrei Năstase cred că ar trebui reales în funcția de președinte al Platformei DA. Într-un an, un an și jumătate, mulți din cei care au votat acum pentru PAS, își vor da seama că Năstase a avut dreptate când spunea despre cum și-au schimbat unii căciulele verzi cu cele galbene, ca de exemplu. Dar și Andrei Năstase trebuie să fie direct și când are ceva de spus despre PAS, să o spună clar, nu cu subînțelesuri. Mai ales că în principiu, Năstase are dreptate. Fără efortul lui din 2015 și retragerea în favoarea Maiei Sandu în 2016, prezentul cum îl cunoașteți astăzi, nu avea să existe. Să dăm totuși Cezarului ce este al Cezarului.

Autor: Ion Harghel

Pe canalul de Telegram veți găsi ușor și rapid cele mai importante subiecte politice. Iar pentru a vedea emisiunile Radar Politic, abonați-vă la canalul de pe YouTube și urmăriți-ne pe Facebook.

RADAR POLITIC Pentru oamenii care gândesc critic

Radar Politic – proiect media obiectiv și liber!

Radar Politic - proiect media obiectiv și liber!

Mă numesc Ion Harghel și sunt un cetăţean liber al Republicii Moldova. Iubesc adevărul și sunt interesat de politică și geopolitică. Înțeleg care este puterea cuvântului, motiv pentru care am și decis să spun lucrurilor pe nume.

Sunt, însă, conștient că, de cele mai multe ori, o minciună este acceptată mai ușor decât un adevăr. Din acest motiv, de la independență până în prezent, politicienii au spus oamenilor ceea ce vor ei să audă. Iar în rezultat, avem o societate dezbinată și suntem în continuare cel mai sărac stat din Europa.

Dar vina nu este doar a politicienilor, ci și a celor care ar trebui să fie cu adevărat "câinii de pază a societății", sau mai frumos spus, a ceea ce reprezintă puterea a patra - mass media. Este greu să fii o media obiectivă, dar nu și imposibil.

Nu va fi ușor să facem o schimbare adevărată, mai ales pentru că cei care fac politică în Republica Moldova, dar și cei care prezintă sau descifrează evenimentele politice, sunt în mare parte compromiși.

Radar Politic este un proiect media pentru oamenii care gândesc critic.